Περίληψη: | Στους ασθενείς που υπεβλήθησαν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική στην μελέτη PLATO, η τικαγκρελόρη συγκρινόμενη με την κλοπιδογρέλη, μείωσε τα συμβάματα θανάτου από αγγειακά αίτια, εμφραγμάτων του μυοκαρδίου ή αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Στον υποπληθυσμό των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) της μελέτης PLATO, από τους ασθενείς οι οποίοι έλαβαν τικαγκρελόρη, το 40,7% είχαν λάβει 600mg κλοπιδογρέλης εντός 24 ωρών προ της τυχαιοποίησης. Το κλινικό αυτό σενάριο είναι συχνό στην καθημερινή κλινική πρακτική όταν ασθενείς με STEMI αντιμετωπίζονται αρχικά σε νοσοκομεία δίχως δυνατότητα διενέργειας αγγειοπλαστικής και λαμβάνουν φόρτιση με κλοπιδογρέλη, ακολουθούμενη από επαναφόρτιση με τικαγκρελόρη μετά την μεταφορά τους σε νοσοκομεία με δυνατότητα για πρωτογενή αγγειοπλαστική (primary percutaneous coronary intervention, PPCI).
Σκοπός
Η εκτίμηση 2 στρατηγικών χορήγησης αναστολέων των Ρ2Υ12 υποδοχέων με το πρωτογενές καταληκτικό σημείο να αποτελεί το ότι η φόρτιση μόνο με τικαγκρελόρη σε ασθενείς που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική είναι μη κατώτερη της φόρτισης με κλοπιδογρέλη και επαναφόρτισης με τικαγρελόρη όσον αφορά την αντιαιμοπεταλιακή αποτελεσματικότητα, 24 ώρες μετά την τυχαιοποίηση.
Μέθοδοι
Πρόκειται για μια προοπτική, τυχαιοποιημένη μελέτη με παράλληλο σχεδιασμό, η οποία διεξήχθη σε 74 ασθενείς με STEMI που υποβλήθησαν σε PPCI και δεν είχαν λάβει αντιαιμοπεταλιακή αγωγή. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε φόρτιση με τικαγκρελόρη (Ώρα 0) έναντι φόρτισης με κλοπιδογρέλη και επαναφόρτισης με τικαγκρελόρη 2 ώρες μετά. Η αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων (VerifyNow, σε μονάδες PRU) μετρήθηκε στις ώρες 0, 2, 4, 6 και 24. Το πρωτογενές καταληκτικό σημείο ήταν η φαρμακοδυναμική μη-κατωτερότητα της φόρτισης με τικαγκρελόρης έναντι της φόρτισης με κλοπιδογρέλη/επαναφόρτισης με τικαγκρελόρης, η οποία θεωρήθηκε αποδεκτή εάν το άνω όριο των 97.5% διαστημάτων εμπιστοσύνης μονής κατεύθυνσης της μέσης διαφοράς στην αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων (PRU μονάδες φόρτισης με τικαγκρελόρη – PRU μονάδες επαναφόρτισης με τικαγκρελόρη) την ώρα 24 ήταν μικρότερο από 35 PRU μονάδες (Δ=35 PRU μονάδες). Παράλληλα, αναλύθηκαν ηλεκτροκαρδιογραφικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα έκλυσης μυοκαρδιακών ενζύμων.
Αποτελέσματα
Η τικαγκρελόρη αποδείχθηκε μη κατώτερη της κλοπιδογρέλης και επαναφόρτισης με τικαγκρελόρη με διαφορά της τάξεως των 13.5 μονάδων PRU μεταξύ των δύο σκελών της μελέτης (28.8 άνω ορίου του 97.5% διαστήματος εμπιστοσύνης), p = 0.001. Την Ώρα 2, η αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων του σκέλους της φόρτισης με τικαγκρελόρη ήταν μειωμένη σε σχέση με το σκέλος φόρτισης με κλοπιδογρέλη κι επαναφόρτισης με τικαγκρελόρη με τον υπολογισμό της ελάχιστης τετραγωνικής ρίζας της μέσης διαφοράς (95% διαστημάτων εμπιστοσύνης διπλής κατεύθυνσης) −105.7 (−140.6 με −70.8), p < 0.001, δίχως σημαντική διαφορά από εκεί και πέρα. Δεν υπήρξαν διαφορές στις ηλεκτροκαρδιογραφικές παραμέτρους, στην έκλυση μυοκαρδιακών ενζύμων ή στα ανεπιθύμητα συμβάματα στις 30 ημέρες μεταξύ των δύο σκελών της μελέτης.
Συμπεράσματα
Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, η στρατηγική φόρτισης με μόνο τικαγκρελόρη, αποδείχθηκε μη κατώτερη της φόρτισης με κλοπιδογρέλη κι επαναφόρτισης με τικαγκρελόρη όσον αφορά την αντιαιμοπεταλιακή αποτελεσματικότητα 24 ώρες μετά την τυχαιοποίηση και παρουσίασε πιο γρήγορη έναρξη αντιαιμοπεταλιακής δράσης.
|