Summary: | Αν και η ανάληψη της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018, η συγγραφή της ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021, μεσούσης της πανδημίας λόγω της COVID-19. Στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 και μετά η επιβολή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, στην Ελλάδα ανέδειξε την χρήση εργαλείων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Η κόπωση των εκπαιδευόμενων, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η έλλειψη κινήτρων μάθησης, υπέδειξε ως βέλτιστη πρακτική, την χρήση της Αντεστραμμένης Τάξης (ΑΤ).
Παράλληλα η ανάπτυξη των Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης (ΣΔΜ), από τα τέλη του 1990 και μετά, βελτίωσε την πολωτική τάση των αποτελεσμάτων, που δημιουργεί η ΑΤ, λόγω της δομής, της ποιότητας επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου καθώς και λόγω της αυτονομίας του τελευταίου στο μοντέλο της ΑΤ, σύμφωνα με τον Moore (1993).
Η εισαγωγή των Εννοιών Κατώφλι (ΕΚ), στην εκπαίδευση, υπονοήθηκε στην έρευνα του Perkins (1999) με τον όρο «ενοχλητική γνώση», αλλά θεμελιώθηκε και ονοματίστηκε το 2003 από τους Meyer, J.H.F., Land, R., προσομοιάζοντας μια πύλη που ανοίγει έναν νέο τρόπο σκέψης για κάτι προηγουμένως απροσπέλαστο. Η έννοια της Βαρύτητας, είναι αυτή που κυριάρχησε τόσο στην έρευνα του Perkins, όσο και σε αυτήν των συνεχιστών του. Λόγω των ειδικών συνθηκών, ενώ η συγκεκριμένη έννοια, σύμφωνα το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ήταν προγραμματισμένη να διδαχθεί περί τα τέλη του διδακτικού έτους, σε αρκετές σχολικές μονάδες δεν διδάχθηκε ποτέ, πιθανά μη ανατρέποντας εναλλακτικές ιδέες των μαθητών, μέχρι την συνάντησή τους με αυτή, στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Η παρούσα έρευνα, στόχο είχε να επιχειρήσει να ποσοτικοποιήσει τα αποτελέσματα της χρήσης του μοντέλου SOFLA, στην ανατροπή των εναλλακτικών ιδεών των μαθητών, σχετικά με την έννοια κατώφλι «ΒΑΡΥΤΗΤΑ» μέσω χρήσης της ΣΔΜ Edmodo, κάνοντας χρήση της προσέγγισης STEM και να δώσει φως στην αξιολόγηση της μαθησιακής εμπειρίας μέσω της προσέγγισης αυτής.
Στο διδακτικό σενάριο που προτείνεται, ακολουθείται η ταξινομία Anderson & Krathwohl (2001), η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την αποτίμηση εργαλείων web 2.0, στα οποία ανήκει και η Edmodo.
|