Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ποσοτική αύξηση των αστικών απορριμμάτων παγκόσμια με αποτέλεσμα την αύξηση περιβαλλοντικού κινδύνου, για αυτό είναι αναγκαία η δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όπου διατίθενται ελεγχόμενα στο έδαφος. Το οργανικό μέρος των απορριμμάτων αποσυντίθεται και ως αποτέλεσμα της ανάμιξης του με νερά της βροχής, προκύπτουν τα στραγγίσματα τα οποία δύναται να προκαλέσουν μόλυνση στα επιφανειακά και στα υπόγεια νερά.
Για την πραγμάτωση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκαν στραγγίσματα που συλλέχθηκαν από ΧΥΤΑ της Δυτικής Αχαΐας. Στα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ, παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου όπου τα καθιστούν τοξικά καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις χημικά απαιτούμενου οξυγόνου COD (Chemical Oxygen Demand), σημαντικής παραμέτρου για τον προσδιορισμό του συνολικού οργανικού φορτίου που ενδέχεται να υπάρχει. Η απομάκρυνση της αμμωνίας αλλά και του COD επιτυγχάνετε με την χρήση ροφητικών υλικών.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και η αξιολόγηση της κινητικής της ρόφησης επιμέρους συστατικών των στραγγισμάτων από ροφητικά υλικά. Στην εργασία, ως ροφητικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν κουκούτσια σταφυλιού για οίνο και για τσίπουρο τα οποία μελετήθηκαν σε ακατέργαστη μορφή και σε μορφή βιοεξανθρακώματος (σε κόκκο και σε πούδρα) μετά από πυρόλυση. Η πειραματική εργασία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν την 3η , 7η, 14η ημέρα και στους 2 μήνες από την μέρα μηδέν η οποία ορίζετε ως η μέρα παρασκευής των δειγμάτων.
Στο πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα μέτρησης της αμμωνίας σε υδατικό διάλυμα θειικού αμμωνίου ((NH4)2SO4) και σε υδατικό διάλυμα στραγγισμάτων όπου εφαρμόστηκε η φασματοφωτομετρική μέθοδος Koroleff. Αποτελέσματα του πειράματος, έδειξαν μεγαλύτερη ρόφηση σε μικρότερα χρονικά διαστήματα με την χρήση των ακατέργαστων ροφητικών υλικών (qmaxFGS=18 mg/g) σε σχέση με τα βιοεξανθρακώματα αυτών (qmaxBGSORp= 9 mg/g).
Στο δεύτερο μέρος έγινε πείραμα για τον προσδιορισμό του COD με μέθοδο τιτλoδότησης με διάλυμα δισθενούς σιδήρου (FeSO4(NH4)2SO4.6H2O) και οξείδωση διχρωμικού καλίου (K2Cr2O7). Όπου σημειώθηκε ρόφηση στο αρχικό χρονικό διάστημα όμως λόγω ανάπτυξης μικροοργανισμών στα ροφητικά υλικά παρεμποδίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση.
Εν κατακλείδι, για την μείωση των αμμωνιακών και του COD που περιέχουν τα στραγγίσματα, τα ακατέργαστα κουκούτσια από σταφύλι κρίνονται κατάλληλοι ροφητές.
|