Περίληψη: | Εισαγωγή: Η γρίπη είναι μια οξεία αναπνευστική νόσος που ευθύνεται για σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στα παιδιά σε ετήσια βάση. Πιο επιρρεπή στην εμφάνιση επιπλοκών είναι τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες, τα οποία πρέπει να προστατεύονται άμεσα μέσω του εμβολιασμού τους αλλά και έμμεσα μέσω του εμβολιασμού του στενού τους περιβάλλοντος.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της γρίπης των ατόμων του στενού περιβάλλοντος παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Επιπλέον, διερευνάται η ενδεχόμενη αιτιολογία μη εμβολιασμού των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς επίσης και οι πεποιθήσεις των φροντιστών για το εμβόλιο.
Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης περιλαμβάνει γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες που προσήλθαν στο τακτικό παιδοκαρδιολογικό ιατρείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών κατά το διάστημα έξαρσης της γρίπης (Οκτώβριος 2019-Μάρτιος 2020). Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης ενός αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου, το οποίο συνετάχθη ειδικά για τον σκοπό της έρευνας. Μετά τη συγκέντρωση των δεδομένων, οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου IBM SPSS-25, όπου η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο επίπεδο p ≤0.05.
Αποτελέσματα: Απαντήθηκαν πλήρως 97 ερωτηματολόγια. Το 40% των παιδιών έπασχε από ήπια καρδιοπάθεια, ενώ το 60% από σοβαρή καρδιοπάθεια. Μόνο το 60% του συνόλου των παιδιών εμβολιάζεται, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού των γονέων παιδιών με σοβαρή καρδιοπάθεια αγγίζει μόλις το 24%. Τα αδέρφια και οι ενήλικες που διαμένουν στο ίδιο σπίτι παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 50% και 60% αντίστοιχα. Οι ανεμβολίαστοι γονείς εκφράζουν περισσότερες αμφιβολίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, υποτιμούν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου και δεν προτίθενται να εμβολιασθούν στο μέλλον. Ορισμένοι παρότι φοβούνται το εμβόλιο, εμβολιάζουν το παιδί τους πιθανώς λόγω σοβαρότερης καρδιοπάθειας. Οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, παρότι πιστεύουν πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, δεν εμβολιάζονται γιατί φοβούνται τις παρενέργειες και δυστυχώς δεν εμβολιάζουν ούτε το παιδί τους. Οι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου με παιδιά με ήπια καρδιοπάθεια δεν εμβολιάζονται, ούτε εμβολιάζουν το παιδί τους, γιατί θεωρούν πως δεν χρειάζεται.
Συμπεράσματα: Η μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη τόσο των παιδιών με καρδιοπάθειες όσο και των στενών επαφών τους θέτει σε κίνδυνο την υγεία αυτών των ασθενών. Για την επίλυση του προβλήματος, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων, όπως η διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας και των πολιτών, η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και η πρόταση για καθολικό εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 6 μηνών.
|