Περίληψη: | Η παρούσα εργασία είναι μια ερευνητική προσέγγιση, για να διερευνηθούν οι πεποιθήσεις και οι στάσεις των καθηγητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσον αφορά τους φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύεται το θεωρητικό μέρος, ξεκινώντας με τον ορισμό των μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και τα αίτια τους. Έπειτα, δίνεται μία έμφαση στις αιτίες καθώς και στην θεραπευτική αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών που θεωρείται απαραίτητη. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και αναφέρονται παρόμοιες έρευνες σχετικά με τις στάσεις και πεποιθήσεις των καθηγητών. Μέσα από την βιβλιογραφία γίνεται αντιληπτό, ότι υπάρχει μια αρνητική στάση έναντι των φοιτητών με μαθησιακές δυσκολίες. Παρόλα αυτά η συνεχής και μεθοδική εκπαίδευση των καθηγητών, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων τους απέναντι στους φοιτητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Στο τρίτο κεφάλαιο, ακολουθεί το ερευνητικό μέρος, στο οποίο αρχικά παρουσιάζονται τα δημογραφικά στοιχεία της έρευνας μας, αναλύοντας το φύλο, την ηλικία, καθώς και την διδακτική εμπειρία των ερωτηθέντων. Τα ερωτηματολόγια χορηγήθηκαν σε καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια της Αθήνας, της Πάτρας και της Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες (Ν=40) κλήθηκαν να απαντήσουν σε 13 ερωτήσεις. Επίσης, για κάθε παράμετρο παρατίθενται οι πίνακες και τα αντίστοιχα γραφήματα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση και εξαγωγή των ανάλογων συμπερασμάτων.
Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, συμπεραίνεται ότι υπάρχει μια αρνητική συμπεριφορά από την πλευρά των καθηγητών σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, όταν υπάρχει συνεχής αποτυχία από τους φοιτητές, ειδικά όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση από πλευράς του καθηγητή. Η αλλαγή αυτής της αντίληψης και στάσης είναι κρίσιμης σημασίας και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι καθηγητές ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και διδακτικής εμπειρίας, υποστηρίζουν ότι είναι διατεθειμένοι να εκπαιδευτούν στις σύγχρονες μεθόδους της ειδικής διδασκαλίας.
|