Περίληψη: | Τα κτίρια αποτελούν τον σημαντικότερο τομέα κατανάλωσης ενέργειας και κάθε βήμα για τον περιορισμό της και την αντικατάστασή της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα συνδράμει στην αντιμετώπιση του ενεργειακού, περιβαλλοντικού και οικονομικού προβλήματος.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων, ως προϋπόθεση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών και των άλλων ενεργειακών τεχνολογιών για την επίτευξη μιας οικολογικής ολιστικής ανακαίνισης.
Στα πλαίσια αυτά, μελετήθηκε πειραματικά η επίδραση της γωνίας πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας, σε συνθήκες φυσικού ηλιασμού, στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πολυκρυσταλλικού πυριτίου (pc-Si), καθώς και στην απόδοσή τους. Ειδικότερα, εξετάζονται περιοδικές δομές στην επιφάνεια φβ pc-Si, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ανάκλασης του προσπίπτοντος φωτός, ιδιαίτερα για μεγάλες γωνίες πρόσπτωσης. Η μελέτη βασίζεται στην υπολογιστική μέθοδο «rigorous coupled-wave analysis (RCWA)», με την οποία υπολογίζονται τα ποσοστά διέλευσης και ανάκλασης του φωτός από αυτές τις δομές.
Συμπερασματικά, ανακαινίζοντας ενεργειακά ένα κτίριο επιτυγχάνεται μείωση των απαιτήσεων χρήσης ενεργητικών συστημάτων, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Αυξάνοντας την απόδοσή των φωτοβολταικών, ιδίως στις επιφάνειες με «δυσμενή» προσανατολισμό, το κτίριο μπορεί να γίνει κτίριο (σχεδόν) μηδενικής κατανάλωσης (nZEB) ή και μηδενικής κατανάλωσης (ΖΕΒ).
|