Περίληψη: | Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο υπολογισμός και η αποτύπωση του κόστους ποιότητας και συγκεκριμένα τα κόστη εσωτερικών και εξωτερικών αστοχιών σε Ελληνικές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων ώστε να αποφανθούμε κατά πόσο σχετίζονται με την καλή λειτουργία και την βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης.
Αφορμή για τη παρούσα μελέτη δόθηκε από το γεγονός ότι η ποιότητα τα τελευταία χρόνια καθιερώνεται ως βασικό κριτήριο επιχειρηματικής και καταναλωτικής συμπεριφοράς με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών όλο και περισσότερο προς την ποιότητα εφόσον την θεωρούν ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για τις επιλογές τους. Επίσης με την διεθνοποίηση του εμπορίου, οι καταναλωτές λαμβάνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές.
Η ανάλυση της μελέτης ολοκληρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η έννοια της ποιότητας γενικά. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο Κόστος Ποιότητας, τα επιμέρους στοιχεία του και τους τρόπους υπολογισμού του. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνάς μας. Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 46 Ελληνικές Μεταποιητικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο κλάδο τροφίμων και ποτών χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου. Το πρώτο τμήμα του ερωτηματολογίου προσδιορίζει τις δυσκολίες και τα οφέλη από τον υπολογισμό ή όχι του κόστους ποιότητας. Το δεύτερο τμήμα του ερωτηματολογίου προσδιορίζει τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται τα επιμέρους στοιχεία του κόστους ποιότητας που συνθέτουν το Κόστος Εσωτερικών και Εξωτερικών Αστοχιών των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνά μας. Πραγματοποιήσαμε ανάλυση διακύμανσης μονής κατεύθυνσης προκειμένου να διεξάγουμε συμπεράσματα αν οι απαντήσεις που συγκεντρώσαμε οφείλονται στη τύχη ή στη διαφορά μεγέθους των επιχειρήσεων του δείγματός μας. Τέλος κάναμε έλεγχο διαφοράς των μέσων μεταβλητών για ανεξάρτητα μεταξύ τους δείγματα προκειμένου να διεξάγουμε συμπεράσματα για να ελεγχθεί αν οι διαφορές στην ερώτηση «πού εκτιμάται ότι κυμαίνεται κάθε επιμέρους στοιχείο του κόστους (τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών αστοχιών), είναι στατιστικά σημαντικές».
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας προέκυψε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ του κόστους πρόληψης και εκτίμησης με τα κόστη εσωτερικών και εξωτερικών αστοχιών. Δηλαδή, παρατηρούμε ότι στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις αυξάνεται το κόστος πρόληψης και εκτίμησης, ενώ το κόστος των εξωτερικών και εσωτερικών αστοχιών μειώνεται.
Το γεγονός ότι η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, και συνέπεσε με τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας (δημοψήφισμα) αλλά και με τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls) συνιστά ανασταλτικό παράγοντα στην έρευνά μας. Επίσης το γεγονός ότι τα πρωτογενή δεδομένα αποτελούν εκτιμήσεις των ιδιοκτητών και των υπεύθυνων διαχείρισης ποιότητας των 46 επιχειρήσεων όλων των κλάδων του δείγματός μας, συνιστούν περιορισμούς αλλά και κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα.
Ο αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων τους, και χρησιμοποιούν την ποιότητα σαν ένα ισχυρό όπλο εναντίον των ανταγωνιστών τους, οδηγεί στην ανάπτυξη - εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και στον υπολογισμό του κόστους ποιότητας κατά τη παραγωγική διαδικασία.
Στη παρούσα έρευνα περιγράφεται ο υπολογισμός των ωφελειών και των δυσκολιών του προσδιορισμού του Κόστους Ποιότητας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας και ειδικότερα στις επιμέρους κατηγορίες του κόστους (τα κόστη εσωτερικών και εξωτερικών αστοχιών). Μολονότι ο προσδιορισμός του κόστους ποιότητας αποτελεί παράγοντα μείζονος σημασίας για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ευημερία των επιχειρήσεων, επισημαίνουμε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες ερευνητικές προσεγγίσεις στον Ελληνικό χώρο.
|