Περίληψη: | Οι κοινωνικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες των μαθητών αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την ατομική και σχολική ταυτότητά τους. Η βιβλιογραφία επισημαίνει τον καθοριστικό ρόλο του εκπαιδευτικού της τάξης για την κοινωνική αποδοχή των μαθητών.
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τις απόψεις των μαθητών για τη ντροπαλότητα σε σχέση με την αυτοαντίληψή τους και την αλληλεπίδρασή τους με τον εκπαιδευτικό της τάξης τους. Δίνεται έμφαση και στο ρόλο των εκπαιδευτικών για τη βελτίωση της κοινωνικής προσαρμογής των μαθητών.
Ειδικότερα, 235 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης, από 5 δημοτικά σχολεία, του νομού Αχαΐας συμμετείχαν στη μελέτη. Οι αντιλήψεις των μαθητών για τη ντροπαλότητα μετρήθηκαν με το ερωτηματολόγιο Revised Cheek and Buss Shyness Scale, για τη μέτρηση της αυτοαντίληψης οι μαθητές συμπλήρωσαν τις υποκλίμακες που αφορούν α) στις σχέσεις με τους συνομηλίκους και β) στην αυτοεκτίμηση από το ερωτηματολόγιο Πώς Αντιλαμβάνομαι Τον Εαυτό ΜΟΥ ΙΙ. Τέλος, οι αντιλήψεις των μαθητών για τη σχέση τους με τους εκπαιδευτικούς μετρήθηκαν με το ερωτηματολόγιο Αλληλεπίδρασης Δασκάλου-Μαθητή. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε πιλοτική έρευνα για το ερωτηματολόγιο Revised Cheek and Buss Shyness Scale σε 13 μαθητές της Ε’ τάξης, καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί στην ελληνική βιβλιογραφία.
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε η συσχέτιση της ντροπαλότητας των μαθητών με χαμηλότερα επίπεδα αυτοαντίληψης, αλλά και με το είδος της σχέσης που αναπτύσσει ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές του.
Τέλος, τα αποτελέσματα της μελέτης αποσκοπούν στη συμπλήρωση της βιβλιογραφίας για τον τρόπο που συνδέεται η ντροπαλότητα των παιδιών με την αυτοαντίληψή τους καθώς και με τις σχέσεις με τον εκπαιδευτικό της τάξης.
|