Περίληψη: | Εισαγωγή: Η επιβολή της καραντίνας ως μέτρο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού συνιστά ένα ψυχοπιεστικό γεγονός που συνδέεται συχνά με αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Οι διατροφικές συνήθειες φάνηκε να επηρεάζονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ πυροδοτήθηκαν έντονα αρνητικά συναισθήματα καθώς συνάμα αυξήθηκε το συναίσθημα της μοναξιάς.
Σκοπός: Η παρούσα έρευνα έχει ως σκοπό να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθειες των ατόμων κατά τη διάρκεια της καραντίνας και τον ρόλο των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων αλλά και της μοναξιάς ως προς τη διαμόρφωση αυτών των συνηθειών
Μέθοδος: Στην παρούσα έρευνα έλαβαν μέρος 450 ενήλικες, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτό-αναφοράς σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τη βίωση αρνητικών και θετικών συναισθημάτων καθώς και του συναισθήματος της μοναξιάς. Tα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2021. Χρησιμοποιήθηκαν αναλύσεις παλινδρόμησης και διαμεσολάβησης για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων.
Αποτελέσματα: Από την στατιστική ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι το 25,3% εμφάνισε μη φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες. Το γυναικείο φύλο συσχετίζεται περισσότερο με παθολογικές διατροφικές συνήθειες (M.O.=16.2 έναντι 13.8 στους άνδρες, p=0.010) και κυρίως διαιτητικές συμπεριφορές (Μ.0.=10.4 έναντι 8.8, p=0.029). Ως προς τον ρόλο των συναισθημάτων και της μοναξιάς , αναδύθηκε πως τα αρνητικά συναισθήματα (β=0.130, p=0.032) και η μοναξιά (β=0.099, p=0.001) αποτελούν προβλεπτικό παράγοντα των διατροφικών στάσεων εν γένει όσο και ειδικότερα των βουλιμικών συμπεριφορών (αρνητικά συναισθήματα β=0.047, p=0.016, μοναξιά β=0.0.38, p=0.002). Ακόμη, διαφάνηκε πως ενώ τα αρνητικά συναισθήματα επιδρούν άμεσα στη διαμόρφωση των διατροφικών στάσεων, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική μεσολάβηση από το αίσθημα της μοναξιάς (direct effect p-value=0.032). Συνάμα, διαπιστώθηκε ότι σχέση μεταξύ των αρνητικών συναισθημάτων και της υποκλίμακας της βουλιμίας διαμεσολαβείται μερικώς από την μοναξιά (direct effect p-value=0.018)
Συμπεράσματα: Τα αρνητικά συναισθήματα και η μοναξιά φάνηκε να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Χρειάζονται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της καραντίνας και εν γένει της πανδημίας.
|