Περίληψη: | Η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια ανίχνευσης και μέτρησης των πεποιθήσεων και των στάσεων των υποψήφιων εκπαιδευτικών – νυν φοιτητών προσχολικής εκπαίδευσης αναφορικά με τη διδασκαλία των μαθηματικών στους μελλοντικούς μαθητές τους. Σε πρώτο επίπεδο, είναι σαφές πως η μελέτη και η επισκόπηση διαφόρων υπαρχόντων άρθρων και εργασιών από την εγχώρια αλλά και από τη διεθνή βιβλιογραφία υποδεικνύει την υψηλή σημασία της διδασκαλίας των μαθηματικών στην προσχολική εκπαίδευση, το μεγάλο μελλοντικό όφελος που θα έχουν τα νήπια - μαθητές από μία σωστή διδασκαλία μαθηματικών σ’ αυτά, όπως επίσης και ορισμένους παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν τις στάσεις και τις πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών προσχολικής εκπαίδευσης ως προς τη διδασκαλία των μαθηματικών.
Επιπροσθέτως, κατά την επισκόπηση της βιβλιογραφίας, παρατηρήθηκαν με ενδιαφέρον ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές. Απ’ αυτά ξεχώρισε το ερευνητικό εργαλείο – ερωτηματολόγιο με τίτλο P-TABS, μιας και θεωρήθηκε πως είναι το πλέον κατάλληλο για τη μέτρηση των στάσεων και των πεποιθήσεων των υποψήφιων νηπιαγωγών. Παράλληλα, αφού πραγματοποιήθηκαν ορισμένες μικρές αλλαγές στα στοιχεία του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου - ώστε να γίνει πιο ακριβές όσον αφορά το θέμα και το στόχο της παρούσας έρευνας - το ερευνητικό αυτό εργαλείο έφτασε στη μορφή που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη. Πραγματοποιήθηκε πρωτίστως, βέβαια, μετάφραση του εργαλείου P-TABS στην ελληνική γλώσσα, καθώς η συγκεκριμένη εργασία αφορά φοιτητές ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ακολούθως, μετά από τη διανομή του ερωτηματολογίου στους φοιτητές και τη συλλογή των απαντήσεων, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δεδομένων, προκειμένου να γίνει εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το θέμα της συγκεκριμένης εργασίας. Γενικά, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν θετικές στάσεις και πεποιθήσεις από τους ερωτηθέντες φοιτητές ως προς τη διδασκαλία των μαθηματικών. Συγκεκριμένα, οι μελλοντικοί νηπιαγωγοί δηλώνουν ότι αισθάνονται - σε γενικές γραμμές - ικανοί, έτοιμοι και με επαρκείς γνώσεις ώστε να εισέλθουν σε τάξη νηπιαγωγείου με σκοπό να διδάξουν μαθηματικά στους μαθητές τους, εντάσσοντας συγχρόνως και αρκετά μαθησιακά, μαθηματικά εργαλεία στο πρόγραμμα διδασκαλίας των μαθηματικών.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο παράγοντας του άγχους για τα μαθηματικά και η πρότερη επαφή των φοιτητών με το συγκεκριμένο αντικείμενο, φαίνεται να εξηγούν τις στάσεις και τις πεποιθήσεις αυτών ως προς τη διδασκαλία τους. Ειδικότερα, όσο υψηλότερο είναι το άγχος τους για τα μαθηματικά τόσο μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις που εκείνοι αντιμετωπίζουν και τόσο λιγότερη είναι η άνεσή τους στη διδασκαλία του συγκεκριμένου αντικειμένου. Αντίστοιχα, αλλά σε χαμηλότερο βαθμό, το άγχος αυτών για τα μαθηματικά φαίνεται να επηρεάζει τα οφέλη των μαθητών τους κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, αναφορικά με τον παράγοντα της πρότερης επαφής των υποψήφιων νηπιαγωγών με τα μαθηματικά, οι φοιτητές που είχαν επιλέξει κατεύθυνση που περιελάμβανε το μάθημα των Μαθηματικών στην τελευταία τάξη του Λυκείου, όπως και εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει περισσότερα αντίστοιχα μαθήματα κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών τους, φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άνετα με τη διδασκαλία τους στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και να βλέπουν οφέλη σ’ αυτά από το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μαθήματος. Επίσης, φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό γι’ αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με εμπόδια στη διάρκεια της διδασκαλίας τους.
|